Aproximativ un hectar de viță de vie veche, împărțit în două parcele distincte, este încă cultivat de Bollinger. În apropiere, zidurile din jurul Clos Saint-Jacques și Clos Chaudes-Terres par să protejeze vița de vie de invazia filoxerei.
Conform producătorului de sampanie, denumirea lor corectă este Vieilles Vignes Françaises. Cele două clos protejează unele dintre puținele vițe de vii nealtoite care sunt încă cultivate pe teritoriul Franței. Ascunse în partea de sus a satului Aÿ din regiunea Champagne, aceste parcele istorice poartă gustul etern al șampaniei. Este motivul pentru care Bollinger a ales să producă această sampanie în cea mai pură tradiție a regiunii Champagne.
Gustul tradiției
“Cei care au privilegiul să guste Vieilles Vignes Françaises redescoperă aroma primelor șampanii. Est un gust autentic, îmbogățit de Bollinger încă din anul 1969. Este primul vintage al acestui nobil cuvée”, spune Charles-Armand de Belenet (Director General al Champagne Bollinger). Dincolo de fructele lor excelente. Vieilles Vignes Françaises reprezintă o datorie. Aceea de a aminti, peste ani, de metodele pure de producție a unei șampanii.
Terenul este prelucrat manual cu ajutorul unui cal de tracțiune. Vița de vie a fost plantată prin utilizarea metodei de stratificare “en foule”, tehnică cunoscută sub numele de “provignage”. Dispărută complet din viticultura modernă, tehnica este folosită pentru a înmulți vița de vie prin îngroparea lăstarilor. Astfel, caracteristicile speciale ale acestei vițe de vie sunt păstrate de producătorul francez complet nealterate.
Vinuri complexe
Astazi, pe cele două parcele rămase se cultivă struguri din soiul Pinot Noir. Rezultatul metodei tradiționale se traduce într-un vin complex, puternic și extrem de rar. Un Blanc de Noirs învechit în pivnițe timp de cel puțin cinci ani. Aceste Vieilles Vignes Françaises nu sunt remarcabile doar prin aromele oferite, ci mai ales prin amintirea moștenirii lor. Sunt un simbol care poartă amintirea aproape uitată a șampaniilor de altădată.