PALLADY, CĂLĂTOR. EXPOZIȚIE DE GRAFICĂ!
Începând cu 25 mai, Muzeul Național de Artă al României și Muzeul Theodor Pallady organizează expoziția grafică “Pallady, călător”. Aceasta prezintă imagini din călătoriile întreprinse de artist în Franța (Bretania, Marsilia, Rouen, Brest), Spania sau Moldova natală!
Theodor Pallady a călătorit mult, în special în perioada interbelică, atunci când locuia în Place Dauphine (Paris). Deschisă până în luna aprilie 2023, expoziția prezintă locurile impregnate cu trăirile artistului, sentimente descoperite în lucrările sale de grafică. În cadrul expoziției pot fi descoperite lucrări realizate în tuș, creion, acuarelă și guașă pe hârtie. Este o continuare a prezentării operei artistului, inițiată anul trecut de “Parisul lui Pallady”.
Artistul
Născut la Iași, Theodor Pallady a studiat mai întâi ingineria la Politehnica din Dresda, între anii 1887 și 1889. Totodată, el lua lecții de design și pictură cu Erwin Oehme, care, recunoscându-i înzestrarea artistică, îl sfătuiește să aleagă Parisul. Ajuns în capitala Franței, el lucrează în atelierul lui Edmond Aman-Jean și s eînscrie la Académie des Beaux-Arts. În 1892 intră în atelierul lui Gustave Moreau unde îi are colegi pe Georges Rouault sau Henri Matisse.
Cu cel din urmă, Theodor Pallady leagă o strânsă prietenie, întinsă pe toată durata vieții sale. În anul 1904, artistul revine în țară și expune pentru prima dată la Atheneul Român și Saloanele Oficiale. Menține însă legătura cu Parisul, locul unde deschide mai multe expoziții personale, până în anul 1940. Artistul român expune la Bienala din Veneția în anii 1924, 1940 și 1942. Totodată, primește tilul de “Maestru Emerit al Artei” la împlinirea vârstei de 85 ani.
Muzeul
Muzeul funcționează în Casa Melik (București), care a fost construită între 1750/1760 de către armeanul Hagi Kevork Nazaretoglu. Clădirea este astăzi cea mai veche casă din București, în încăperile sale regăsind lucrările artistului. De asemenea, sunt expuse peste 800 de desene cu nuduri, portrete sau interioare, reprezentative pentru perioada pariziană a artistului. Pentru bilete, vă invităm să accesați pagina oficială a Muzeului național de Artă.
Detalii aici – MNAR