Artistul Georgy Kurasov s-a născut în anul 1958 în URSS, în orașul care care se numea pe atunci Leningrad. Irațional încă de la fondare (1703, Petru cel Mare), orașul este situat la aceeași latitudine cu țărmurile sudice ale Alaskăi.
Poziționat în delta râului Neva, orașul a crescut continuu în deceniile următoare, ajungând capitala Imperiului Rus. Ridicat pe brațele râului, arhitecții europeni au trasat străzi și piețe de-a lungul numeroaselor canale care străbat orașul. Încă de la prima piatră, orașul devine unul al artelor, palatele baroce fiind completate de sculpturi frumos lucrate. Este mediul în care Georgy Kurasov se dezvoltă din punct de vedere artistic.
Începutul artistic
Copilăria și-o petrece în partea de nord a orașului, într-un apartament cu ferestre care dădeau într-o mică curte. La 13 ani, mama îl înscrie la școala de pe lângă Academia de Artă, interviul fiind un eșec, Astfel, tânărului artist i s-a explicat că nu este potrivit pentru departamentul de pictură. Ajunge în departamentul de sculptură, imaginile pictate părândui-se teribil de plictisitoare, Georgy fiind interesat mai mult de formă.
Este momentul când începe pregătirea profesională, petrecând șase ani în vastul studiou al clădirii ridicate de Ecaterina cea Mare. Spațiul era marcat de coridoare înguste, incredibil de înalte și reci, “locuite” de umbrele maeștrilor din veacurile trecute. Chiar dacă arta se raporta la marxism-leninism, anii petrecuți aici au fost cei mai buni din viața lui. Frecventa diferite cercuri intelectuale, locul unde artiștii dezbăteau idei.
Reinventare artistică
Cum URSS se prăbușește în 1991, iar artistul adunase un fond impresionant de lucrări, începe să-și pună problema vânzării lor. Salvarea lui se produce în anul 1993, atunci când este invitat să expună pentru prima dată în Statele Unite. Este momentul declicului, artistul rus luând decizia să expună exclusiv în America de Nord. O decizie care avea să-l marcheze, iubitorii de artă din ambele țări crezând că el aparține celeilate părți.